......

Јан Бибијан

Премијера: 01. март 2017. године

По роману Елина Пелина

Представа је намењена деци узраста од 7 године
Трајање:

Режија:
Бисера Колевска

Сценографија и костима:
Свила Величкова

Музика:
Василен Валцханов

Кореографија:
Данијела Сагић

Превод:
Милица Реџић Вулевић

Играју:
МилошМиловановић
Јан Бибијан

Дарија Нешић
Фју

Дубравка Бркић
Птица, Лијана, Мајка

Петар Лукић
Ђаво, Бачвар, Мирилај

Миломир Ракић
Фијуфинко, Поп, Магарац

Владимир Ђоковић
Главни Ђаво, Учитељ, Магарац,
Љуљук, Дечак

Невена Брзаковић
Ђаволица, Љуљук, Дечак

JАН БИБИЈАН
по роману Елина Пелина

Елин Пелин, рођен као Димитар Иванов Стојанов, (8. јул 1877. - 3. децембар 1949.) је познати бугарски писац, слављен због својих приказа сеоског живота.

Пелин је један од зачетника бугарске дечје књижевности, а сматра се да је његов роман "Јан Бибијан" један од првих научнофантастичних романа писаних за децу.

Сиже:

Невероватни доживљаји једног дечака, Јана Бибијана, остављају без даха. Представа са пуно неочекиваних обрта говори о несташном дечаку и његовој авантури, о необичном пријатељству са Паволчићем Фјуом, о лепој девојци коју је зли чаробњак Мирилај претворио у птицу, као и о тајнама подземног света у коме владају ћаволи. Поучна прича о одрастању, разумевању и емоционалном сазревању, подсећа нас на некога кога сигурно познајемо.

Реч редитеља:

Ако желите да видите нешто заиста необично и занимљиво, нешто због чега ни на секунд нећете изгубити пажњу, погледајте представу "Јан Бибијан". Видећете зачарану принцезу, смешне патуљке, страшне ћаволе, магарца који плеше, а имаћете прилику да уживате у доброј музици и кореографији. А, можда ће се нека деца и препознати у том симпатичном, помало размаженом и надасве несташном дечаку.
 

Позориште за децу Крагујевац